Říká se, že „Cestujeme, abychom neunikli životu, ale aby nám neunikl život.” Cestování zabíjí předsudky, uzavřenost a úzkoprsost. Jsem úplně unešená tím, co krásného člověk dokáže vytvořit… Ponořte se do krás Francie na chvíli s námi. 

Centre-Val de Loire (údolí Loiry) je jeden ze 12 francouzských regionů. Leží uprostřed Francie v oblasti kolem nejdelší francouzské řeky, která protéká Francií v délce 1013 km. Hlavním městem regionu je Orléans, ale největším městem je Tours. A právě zde najdete desítky úchvatných hradů a zámků, kde na vás dýchne historie, umění i krása tvorby člověka.

Nad touto krásou se nelze než s pokorou sklonit.   

Orleans – město, od jehož názvu a názvu celé oblasti se v minulosti odvozoval šlechtický titul příslušející mladším synům z královského rodu – titul vévoda orleánský. Za stoleté války se Orléans proslavil Johankou z Arku, která roku 1429 osvobodila město od anglické nadvlády.

Chatea de Chambors

jeden z nejskvostnějších zámků v údolí Loiry byl postaven v letech 1519-1547 na objednávku Františka I.

Zámek patří k vrcholným stavbám renesanční architektury a k nejznámějším zámkům ve Francii. Jeho fasáda má šířku 128 metrů, v zámku je 440 místností, 80 schodišť, 365 komínů a 800 tesaných hlavic sloupů.

Jméno architekta, který projektoval stavbu, není známo, analýzy však ukazují, že na plány zapůsobil vliv Leonarda da Vinciho, jenž v té době působil jako architekt na dvoře Františka I., avšak zemřel krátce před započetím stavebních prací.

Blois

První zmínka o místě existuje již ze 6. století. Roku 1429 bylo Blois základnou Johanky z Arku a roku 1460 se zde narodil pozdější král Ludvík XII. Roku 1588 byl na zámku zavražděn vůdce Katolické ligy Jindřich z Guise a jeho bratr Ludvík, kardinál a arcibiskup v Remeši a o rok později zde zemřela Kateřina Medicejská.

Ambois

První zmínky o Amboise, Latinsky Ambacia, jsou již z 1. století př.n.l. V roce 503 zde král Chlodvík I. uzavřel mír s vizigóty. Roku 1540 zde sídlil dvůr krále Karla V.

V letech 1516 až 1519 zde žil a zemřel Leonardo da Vinci.

Tours

Tours je významným kulturním střediskem, sídlem arcibiskupství, univerzity a řady vysokých škol a jeho historické jádro je na seznamu Světového dědictví UNESCO. Město je také známé cyklistickým závodem Paříž-Tours.

Pečujte o sebe doma i na cestách.

PaedDr. Emília Bury pracuje jako medicinský reprezentant, kde se zabývá především ověřenými produkty z finské přírody. Kromě toho vede vlastní salón SPA Cosmetics v Českém Těšíně, a je mentorkou pro desítky lidí ve své obchodní síti a konzultantem v oblasti zdravého životního stylu pro stovky klientů. Na základě analýzy vlasů a diagnostiky z kapky krve – zjištění antioxidační kapacity, toxinů v těle, stavu imunity, Vám dokáže doporučit, kterými vitamíny a minerály posílit výživu těla. 
Neváhejte mne kontaktovat

T: +420 724 122 113
E: bury.milka@gmail.com